Kanuuna lyhyesti

Kunnallisen nuorisotyön kehittämisverkosto Kanuuna

Kanuuna on kunnallisen nuorisotyön asialla ja palvelee nuorisotyön ammattilaisia läpi koko maan. Kunnallisen nuorisotyön osaamiskeskuksen päätoteuttajana Kanuunan tavoitteena on vahvistaa kentän osaamista ja yhteistyötä, lisätä työn tunnettavuutta ja tiedontuotantoa sekä kehittää ja mallintaa nuorisotyön laadun arviointia.

Taustalla verkosto jo vuosien takaa

Kanuunan taustalla on nuorisotoimien johtajien perustama verkosto vuodelta 2006. Alussa kehittämisverkostoon kuuluivat kymmenen suurimman kaupungin nuorisotoimet, mutta verkosto kasvatti jäsenmääräänsä melko nopeasti. Vuonna 2017 Kanuunaan kuului 28 yli 40 000 asukkaan paikkakuntaa. Kehittämistoiminnan laajentaminen myös pienemmille paikkakunnille mahdollistui keväällä 2018, kun Kanuuna valittiin yhdeksi valtakunnallisista nuorisoalan osaamiskeskuksista. Sittemmin Kanuuna on tarjonnut palvelujaan, kuten koulutuksia, seminaareja ja vertaisverkostoja, kaikkien kuntien nuorisotyöntekijöille.

Yhteenliittymänä kuluvalla kaudella

Kanuunan ensimmäinen osaamiskeskuskausi päättyi vuoden 2019 lopussa. Toiminta sai jatkoa, kun opetus- ja kulttuuriministeriö valitsi Kanuunan osaamiskeskusten joukkoon myös kaudelle 2020‒2023. Kuluvalla kaudella työtä kuntien nuorisotyön hyväksi tehdään kuuden eri toimijan yhteenliittymänä, jota hallinnoidaan Lahdesta käsin. Osaamiskeskustoiminnan rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.

Mukana yhteenliittymässä ovat

Kanuuna on yhtenä osatoteuttajana mukana myös Nuoskassa eli Nuorisotyö kouluissa ja oppilaitoksissa -osaamiskeskuksessa.