Ihmisoikeusnäkökulmaa vahvistettava pakolaisuuskeskustelussa

Kunnallisia nuorisotyöntekijöitä tullaan kouluttamaan käsittelemään ihmisoikeuksia ja pakolaisuutta nuorten kanssa. Nuorisotyön tehtävä on kasvattaa näkemään maailma toisten silmin, sanovat kaupunkien nuorisotyön johtajat.

Suomeen on saapunut tänä vuonna lähes 30 000 turvapaikanhakijaa. Se on paljon. Monella paikkakunnalla keskustellaan nyt siitä, miksi meille on tullut niin paljon ihmisiä. Moni kansalainen on huolissaan siitä, miten oma kotipaikkakunta muuttuu.

Suomesta haetaan suojaa sodalta ja vainolta. Oikeus hakea turvapaikkaa on YK:n sopimusten takaama oikeus. Oikeus kuuluu niin syyrialaisille, irakilaisille kuin jokaiselle suomalaisellekin. Ihmiset eivät hylkää kotiaan ja lähde vaaralliselle matkalle, jos ei ole pakko. Eivät vanhemmat lähetä lastaan yksin toiselle puolelle maailmaa, jos näkee että omalla paikkakunnalla olisi toivetta onneen.

Vaikka Suomessa määrä tuntuu suurelta, suurin osa turvapaikanhakijoista ei kuitenkaan tule tänne. Pääosa sotaa pakenevista siirtyy vain yhden tai kahden rajan yli. Moni heistä yhä elättää pakolaisleireillä toivoa siitä, että he pääsisivät takaisin kotiin. Toivo siitä, että tilanne Irakissa, Afganistanissa tai Syyriassa parantuisi alkaa monella kuitenkin hiipua ja siksi lähdetään liikkeelle.

Merkittävä osa nyt Suomeen saapuneista ihmisistä tulee jäämään Suomeen. Monikulttuurisempi Suomi on uusi normaali. Se on todellisuus, joka ei ole menossa minnekään.

Nuorisotyön lähtökohta, ydin ja elinehto ovat ihmisoikeudet. Nuorisotyössä lähdemme siitä, että jokaisella toimintaamme tulevalla on yhtäläiset oikeudet määritellä itsensä. Nuorisotyön vahvuus on tukea jokaisen kasvua vastuunsa tunnistavaksi ja kantavaksi kansalaiseksi. Nuorisotyön lähtökohtiin kuuluu myös auttaa niitä, jotka ovat muita heikommassa tilanteessa. Tämän vuoksi kunnallinen nuorisotyö on mukana järjestämässä toimintaa Suomeen saapuneille joka puolella Suomea.

Kaupunkien nuorisotyön johtajina näemme, että juuri nuorisotyön velvollisuutena on vahvistaa ihmisoikeusnäkökulmaa suomalaisessa keskustelussa. Kaupungeissamme asuu 60 prosenttia nuorista ja työskentelee 80 prosenttia kunnallisista nuorisotyöntekijöistä. Tulemme kouluttamaan henkilökuntaamme pakolaisuudesta ja ihmisoikeuksista. Koulutamme henkilökuntaamme, jotta he voivat käydä pakolaisuudesta parempia keskusteluja toimintaamme jo nyt osallistuvien nuorten kanssa. Näemme, että yksi nuorisotyön päätehtävistä on kasvattaa nuorten kykyä katsoa maailmaa toisten silmin. Näemme, että nuorisotyön tehtävänä on myös julkisessa keskustelussa tuoda esille sitä, että ihmisoikeudet ovat jakamattomat. Ihmisoikeusnäkökulman vahvistaminen tekee nuorisotyöntekijöistä parempia järjestämään toimintaa turvapaikanhakijoille, käsittelemään paikallisten huolia, sovittelemaan mahdollisia kahnauksia sekä tarjoamaan saapuneille edellytykset kasvaa yhteisöjemme täysivaltaisiksi jäseniksi. 

Nykyisin turvapaikanhakijoista puhutaan julkisuudessa tai kahvipöydissä niinä. Kun puhumme niistä, hukkaamme Suomeen tulleiden ihmisyyden. Turvapaikanhakijat eivät ole niitä, vaan heitä. Heillä on perheet, unelmat, läheiset ja ammatit. He haluavat lapsilleen ja läheisilleen elämän, jossa ei ole julmuutta, jossa saa puhua ja kokoontua vapaasti, jossa saa toteuttaa itseään ilman väkivallan pelkoa.

Suomeen saapuneet ovat nyt ´he´. On he ja me. Jos emme tee mitään, me elämme jatkossakin heidän ja meidän maailmoissa. Jos avaamme meidän maailmaamme ja kutsumme mukaan, jatkossa olisi vain me. Se että olisi vain me, olisi sekä nykyisille heille että nykyisille meille parempi yhteiskunta.

Espoo: Merja Nordling, nuorisopalvelupäällikkö

Helsinki: Tommi Laitio, nuorisotoimenjohtaja

Hyvinkää: Simo Varjonen, kulttuuri- ja vapaa-aikajohtaja

Hämeenlinna: nuoriso- ja lastenkulttuuripalveluiden palvelupäällikkö Martti Hurskainen

Joensuu: Jouni Erola, nuorisojohtaja

Jyväskylä: Antti Kolu, nuorisopalvelupäällikkö

Järvenpää: Jari Ahola, nuorisopäällikkö

Kokkola: Ronnie Djupsund, nuorisotoimenjohtaja

Kotka: Leena Ruotsalainen, nuorisotoimenjohtaja

Kouvola: Tuula Soininkallio, nuorisopalveluiden palveluvastaava

Kuopio: Jari Väänänen, nuorisopäällikkö

Lahti: Jouni Kivilahti, nuorisotoimenjohtaja

Lappeenranta: Sirpa Räikkönen, nuorisotoimenjohtaja

Mikkeli: Antti Mattila, liikunta- ja nuorisojohtaja

Nurmijärvi: Merja Winha-Järvinen, nuorisopäällikkö

Oulu: Marjut Nurmivuori, perusopetus- ja nuorisojohtaja

Pori: Anne Leppänen, nuorisoyksikön esimies

Porvoo: Nina Jorkama, vastaava nuorisotyön koordinaattori

Rovaniemi: Nella Sepänheimo, nuorisopalveluiden esimies

Salo: Johanna Paananen, nuorisopalvelujen esimies

Seinäjoki: Pekka Hautamäki, nuorisotoimenjohtaja

Tampere: Jukka Etu-Seppälä, nuorisopalvelut

Turku: Annina Lehtiö-Vainio, nuorisopalvelujohtaja

Vaasa: Tuula Ahonpää, nuorisotoimenjohtaja

Vantaa: Ari Tossavainen, nuorisopalveluiden johtaja